Les lleis de Mendel

GREGOR MENDEL
GREGOR MENDEL

Les Lleis de Mendel (Genètica mendeliana o Regles de Mendel) és un conjunt de regles primàries relacionades amb la transmissió per herència de les característiques que posseeixen els organismes pares i transmeten als seus fills; aquest mecanisme d'herència té el seu fonament en la genètica. Les lleis es deriven del treball realitzat per Gregor Mendel [1]publicat l'any 1865 i el 1866 que va ser "re-descobert" posteriorment al 1900. Quan les lleis de Mendel van ser integrades en la teoria cromosòmica de l'herència de Thomas Hunt Morgan[2] en l'any 1915 es pot dir que van passar a ser el nucli de la genètica clàssica



[1]  Gregor Mendel (1822-1884) va ser un monjo nascut a Heinzendorf, Àustria, que va descriure les anomenades Lleis de Mendel que regeixen l’herència genètica, per mitjà dels treballs que va dur a terme amb diferents varietats de la planta del pèsol.


[2] Thomas Hunt Morgan (1866-1945) biòleg i genetista nord-americà va néixer a Lexington, Kentucky (Estats Units). És famós pels seus treballs de confirmació de les lleis de l'herència del botànic austríac Gregor Mendel, assentant les bases de la genètica experimental moderna.

Primera llei de Mendel: uniformitat de la primera generació filial

Quan s’encreuen dos individus homozigots que es diferencien en un caràcter, els descendents de la primera generació filial són heterozigots i el fenotip i el genotip són iguals.

Segona llei de Mendel: llei de segregació independent

Quan s’encreuen dos individus heterozigots de la primera generació filial entre sí, se separen els gens al·lels, els quals es combinen a l’atzar i formen una generació que no és homogènia. 

La proporció és 3:1

Tercera llei de Mendel: llei de la herència independent de caràcters

Aquesta llei diu que els al·lels específics de cada caràcter s’hereten independentment i es combinen a l’atzar de totes les maneres possibles. En aquesta llei es consideren dos caràcters diferents en un mateix encreuament.

 

Mendel va estudiar el comportament de dos caràcters al mateix temps: el color (groc o verd) i la textura (llisa o rugosa), partint d'homozigòtics grocs i llisos (AABB) i verds i rugosos (aabb). En la primera generació (F1), obtenia una descendència uniforme groga i llisa. En la segona generació (F2) obtenia totes les combinacions possibles de fenotips[1]: 9/16 de grocs llisos, 3/16 de grocs rugosos, 3/16 de verds llisos i 1/16 de verds rugosos.



[1] Fenotip: Característiques físiques i/o bioquímiques observables de l'expressió d'un o diversos gens. Conjunt de trets clínics d'un individu amb un genotip determinat.